BOKFÖRLAGET PODIUM ger ut böcker på minoritetsspråk och klassiker i nytryck. PODIUM DISTRIBUTION hjälper medlemmar i Författarcentrum att ge ut nyskrivna och tidigare utgivna böcker.

Läs mer

 

 

 Strindberg på de nationella minoritetsspråken!

Snart kommer Strindberg att tala samiska, jiddisch, meänkieli och romani chib. Läs mer om projektet här.

 

 

 

 
 
Angelica Wiik,

Angelica Wiik Foto Rosie Alm

varför ville du göra boken »Funderingar« ?
 – Jag tycker att poesi hör ihop med mina bilder, de får en djupare dimension. Det var länge sedan jag första gången tänkte på göra en bok i samband med en av mina utställningar, att det sedan stämde så bra med Bengt är fantastiskt, en dröm som har blivit sann.

 

Kvinnorna, som står i fokus i alla målningar, lyser av liv och styrka. Hur tänker du när du målar männen?
– När jag målar männen har jag någon slags fransk känsla, lite av »Den döende dandyn«. Det var en period i mitt liv när jag var mycket i gayvärlden, därav de mera androgyna männen, mera känslighet och bejakande av den feminina sidan .

Varför är hundar och instrument återkommande motiv i dina tavlor?
– Hundar har alltid varit självklara i mitt liv, vi har alltid haft hund under min uppväxt, jag har tillsammans med min man Kåre två blandrasvovvar, Otis och Aramiss, det är vår familj.
– Djur av alla slag förekommer på mina bilder, eftersom jag tycker att människan inte har respekt för djuren. Jag är själv vegetarian, och försöker att inte använda djur som kläder, så i mina bilder har djur och människa samma värde.
– Instrument förekommer i mina bilder för att musik är en viktig del i mitt liv, musik är healing.
Instrumenten har mjuka kvinnliga formerna, det är cello, fiol, saxofon, musette. Ofta spelar en androgyn man för en kvinna.

Vad lyssnar du på när du målar?

– Det beror på min sinnesstämning, mycket jazz eller musik från Kuba, bara det har lite gung så man kan bli ett med musiken. Jag kan även lyssna på talböcker, de kommer oftast fram lite senare på kvällen.

Du kommer från artistisk familj, eller hur? 
– Ja min mor är konstnär och keramiker, så under hela min barndom satt hon i sin verkstad. Ville man umgås med henne fick man göra det i hennes verkstad .
 
När kom du på att det var konst du ville syssla med?

– Konsten har alltid varit självklar för mig eftersom det finns i familjen, så det tänkte jag nog på redan som barn. Konsten betyder allt för mig. När jag målar blir jag lugn. Det är en sorts meditation.

 

.......................................................................................................................................................

Konstnären Angelica Wiik föddes i Stockholm 1960. Hon växte upp i en konstnärsfamilj och har fått mycket inspiration av sin mor konstnärinnan Margot Öjemark. 1985 examinerades hon från treårig konstlinje vid Gävle folkskola. Angelica har under ett flertal år jobbat med barn som konstlärare, där hon tillsammans med barnen utforskat fantasin i bildspråket.

Tillsammans med Bengt O Björklund har hon gett ut boken »Funderingar« .

 

www.angelicawiik.se