Start arrow Böcker arrow Poetry slam av Peter Grönborg
Poetry slam av Peter Grönborg

 Det första svenska mästerskapet i poetry slam arrangerades 1995 och de årliga tävlingarna betyder mycket för utvecklingen av den talade dikten i Sverige.


I “Poetry slam” intervjuas tretton personer som har skiftande perspektiv på företeelsen. En kulturchef uttalar sin förtjusning, arrangörer kommer till tals och flera poeter filosoferar. Två lärare vittnar om tävlingens betydelse för undervisningen i svenska. En litteraturforskare spekulerar och en kulturredaktör representerar dagspressen. Därefter följer några referat som beskriver hur tävlingar kan gå till och vilka estetiska verkningsmedel poeterna använder.


Boken tecknar indirekt en historik över poetry slam från 90-talets slut och framåt. Intervjuerna har arrangerats i enlighet med ett kronologiskt mönster. Även referatens ordning vilar på en idé. Eftersom texterna beskriver en lokal kvaltävling och därpå följande final, samt de svenska mästerskap som finalen leder fram till, visar de hur den nationella tävlingsorganisationen är uppbyggd. Poetry slam har inte skildrats på detta allsidiga sätt förut. Boken är rikt illustrerad med svartvita foton i dogmastil. Flera av rörelsens portalfigurer skymtar förbi.

 

Peter Grönborg , född 1956, är intresserad av marginalföreteelser. Estradpoesins utveckling har han följt sedan 1998, främst som kritiker i Borås Tidning. Intervjuboken "Poetry slam" kan ses som en uppföljare till "Slam! Handbok för estradpoeter" (2000), som han var redaktör för.
 

 

PRESSRÖSTER

”För den som vill veta mer finns nu en ny bok av Peter Grönborg med den lakoniska titeln ’Poetry slam’. Om än med en väl stark lokalbetoning på Borås, en av städerna där denna form av poesi lever. ’Kanske kan en närstudie av förhållandena på denna yta ge en aning om poetry slam-terrängen i stort’, frågar han i sitt förord. Svaret är definitivt ja.

Gunnar Bergdahl, Helsingborgs Dagblad

 

”Boråsperspektivet kan låta provinsiellt men faktum är att denna stad varit ovanligt livaktig och drivande i poetry slam-sammanhang. Dessutom tycker jag att boken ger en ganska tydlig bild av vad poetry slam handlar om i stort, inte bara hur det sett ut i Borås.”

Kristian Fredén, Borås Tidning

 

 

”… en av få böcker som tar ett brett undersökande grepp på fenomenet”.

Malin Lindroth, GT-Expressen
 

 
  • Titel: Poetry slam
  • Författare: Peter Grönborg
  • Formgivning: Mats Palmquist
  • Förlag: Podium Distribution
  • Antal sidor: 192 s
  • Utgivningsdatum: 2012-04-19
  • Format: 135 x 210 mm
  • ISBN: 978-91-7437-540-4