Start arrow Författare arrow Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson
Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson

 Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson har tillsammans skrivit boken "5 768 visningar på Youtube" .

 

Ralf Novák-Rosengren är resande, musiker och traditionsbärare för sitt folk. Han har skrivit boken Romanifolkets visor tillsammans med Marie Länne Persson. 2012 tog han initiativet till Nordic Romani Festival i Stockholm. En festival som blev fullständig succé. För arbetet med festivalen fick han tillsammans med sina kollegor priset som "Årets Arrangör" på folk och världsmusikgalan i Gävle. Dessutom fick han utmärkelsen "Årets traditionsbärare" och blev med det festivalens stora vinnare.

Ralf har även varit initiativtagare till föreningen Lattjo Drom som skall verka för romska samarbeten och romsk kultur. Till vardags bor han i Småland och är verksam som musiker. Han kämpar dagligen mot de fördomar och den okunskap som finns om Resanderomer.

 

 Anita Santesson är filmare, pedagog och producent. Skrivandet i alla dess former har alltid legat henne varmt om hjärtat. Både när det gäller film, berättande och undervisning är det i sfären kring, kultur, etnicitet, religion och musik hon återkommer. I den uppmärksammade filmen om The Middle East Peace Orchestra följde hon judar och araber som tillsammans bildade en fredsorkester. 2012 var hon tillsammans med Ralf Novak Rosengren och Marie Länne Persson en av producenterna bakom Nordic Romani Festival – en musikfest med fokus på Resandefolket. För det arbetet mottog hon och hennes kollegor utmärkelsen ”Årets arrangör” på Folk och Världsmusikgalan i Gävle. Anita går sista året på Författarskolan i Lund och arbetar dessutom som gymnasielärare i religion, svenska och medieämnen.

 

Ungdomsboken "5768 visningar på Youtube" är ett samarbete som grundar sig på en stark önskan att sprida kunskap och motverka fördomar. Det blev det vinnande manuset i Podiums och Le Romané Nevimatas skrivartävling "Att vara ung rom idag".