Start arrow Böcker arrow 5 768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson
5 768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson

 Vinnarboken i Podiums och Le Romané Nevimatas skrivartävling "Att vara ung rom i dag"!

 

Rosita är en 14-årig resandetjej som bor i en liten svensk småstad. Hon älskar att sjunga. När livet är som värst drömmer hon om att bli artist. Världen runt om henne är
tuff och fylld av fördomar. Hon får inte bara ta skit, hon får också höra att hennes folk inte finns. Men när skolan är som hemskast, kompiskontot på noll och lärarna är elaka får hon uppbackning från ett oväntat håll.

 

5 768 visningar på Youtube är Ralf Novák-Rosengrens och Anita Santessons debutbok. En stark och viktig historia om en speciell, men också alldeles vanlig, tjej.

 

”Jag ska flytta till New York och bli världskänd sångerska. Kanske ska jag bli skådespelerska eller filmstjärna också. Men mest av allt ska jag sjunga. Och alla som varit taskiga mot mej ska stå där och ångra sej. Jag lovar. Och jag ska berätta i intervjuer om hur vidrig vår lärare Lotta Jansson är. Jag hatar henne. I fredags hade vi svenska och pratade om språk i Sverige. Så här pratar kriminella, sa hon. Tjyvspråket. Sen visade hon bilder från det gamla fängelset Långholmen i Stockholm. Och en lista på ord. Ava, bascha, belsing. Längre än så orkade jag inte hänga med för sen fick jag blunda och bita mej i läppen för att inte börja böla. Tur att det var mörkt i klassrummet. Orden hon visade var inte alls nåt tjyvspråk. Det var mitt språk.”

 

 

PRESSRÖSTER

 

"Vad ser du fram emot 2014?
Att det blir året då fler upptäcker den spännande ungdomsboken ”5768 visningar på youtube”, Ralf Novák-Rosengrens och Anita Santessons berättelse om resandetjejen Rosita och hennes artistdrömmar. "


Elise Karlsson, SvD

 

"Det blir inte bara en berättelse om hur det är att vara ung rom i dag, utan också en större historia om utanförskap i en vidare mening och om att vara ung över huvud taget. Vem blir man när alla förväntar sig att man ska misslyckas? »5768 visningar på Youtube« blir som tur är aldrig en solskenshistoria och inte heller något bittert vittnesmål. Det är bara en ovanligt angelägen ungdomsbok."

 

Lotta Olsson, Dagens Nyheter

 


"Bristen på kunskap om romernas historia är stor. Ännu större är bristen på svenska ungdomsböcker där en eller flera huvudpersoner har romsk bakgrund. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är med böcker som den här. En välskriven ungdomsbok som lågmält men ändå starkt ger en inblick i den unga Rositas liv. Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson lyckas förmedla bitar ur den romska kulturen utan att det blir pedagogiskt eller exotiskt. Språket är lättläst och realistiskt och påminner emellanåt om Christina Wahldéns prosa. Själva intrigen är enkel att följa och högst trovärdig."

 

Emelie Ljungberg, BTJ-häfte 3, 2014.

 

"I den blott 136 sidor långa romanen berättar de båda debuterande författarna om 14-åriga Rosita, som lever i en tätt sammanhållen romsk familj, och i övrigt försöker göra så lite väsen av sig som möjligt, vilket naiva lärare, som utan att tänka sig för pekar ut henne, sätter stopp för. [...] detta är en intressant, viktig och framför allt driven roman som man inte gärna lägger ifrån sig."

 

Åsa Warnqvist, SvD.

 

"Vilken bra titel på en ungdomsbok!', tänkte jag när jag läste om vinnaren i Podiums och Le Romané Nevimatas skrivartävling 'Att vara ung rom idag'. Nu har jag läst boken och den är lika bra som titeln. [...] jag hoppas att boken ska få många läsare."

 

Gunilla Lundgren, É Romani Glinda 

 

 

Författarna medverkade i Nordegren & Epstein i P1 och pratade om "5768 visningar på Youtube". Lyssna på programmet här.

 

Kulturnyheterna i Svt sände under Bok- och bilbioteksmässan i Göteborg ett inslag om hur romer gestaltas i skönlitteraturen. Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson medverkar. Se inslaget på Svtplay.

 

 

 "Det här är en stark berättelse om att vara utsatt för mobbning. Riktigt riktigt bra också. Rekommenderas!"

 

Barnbokskatalogen, läs mer här.

 

"En intressant bok om att vara av romanifolket och kunna stå för det. [...] Språket var det bra med boken, tycker jag." 

Tova, Bloggen Bokugglan